Детрикал 400 | Натусана

Додатоци во исхрана

Таблети

Детрикал 400

173ден

Една обложена таблета Детрикал 400 содржи 400 I.U. (10 μg) витамин Д (холекалциферол).

Препорачан дневен внес (*ПДВ) за витамин Д за деца и возрасни е 5 μg. Максималниот дневен внес е 10 μg, регулаторни препораки за додатоци на исхрана кога се земаат без консултација со педијатар/специјалист.

Витамин Д придонесува за нормална функција на имунолошкиот систем, одржување на нормални коски, како и одржување на нормална мускулна функција.

Витамин Д придонесува за нормална функција на имунолошкиот систем, одржување на нормални коски, како и одржување на нормална мускулна функција.

Витамин Д3 треба да се зема за намалување на ризикот од дефицит, посебно кај деца во фаза на раст и развој:

  • во есенските и зимските месеци помеѓу септември и април
  • во текот на целата година, ако во текот на летото нема соодветно изложување на сонце

Најдобри природни извори на витамин Д се рибино масло и риба. За жал, овие производи ги трошиме во премногу мали количини, а во исхраната на малите деца сè уште недоволно се користат. Кај млечните производи, количината на витамин Д е премала за да се задоволат потребите на организмот.

-+

Product Info Tabs

Опис

Додатоците на исхрана не треба да се употребуваат како замена за разновидна и избалансирана исхрана како и здрав начин на живот.

Витамин Д придонесува за нормална функција на имунолошкиот систем, одржување на нормални коски, како и одржување на нормална мускулна функција.

Една таблета од 300 mg Детрикал 400 IU содржи:

  1. μg (400 IU) витамин Д3 (200% RDA*)

*% од референтните вредности за возрасни (RDA)/*(ПДВ) Правилник за посебните барања за безбеност на додатоците на исхрана

Состојки: средства за зголемување на волумен: изомалат, микрокристална целулоза; облога (згуснувачи: хидроксипропилметил целулоза, хидроксипропилцелулоза; средствa за сврзување: талк, триглицериди со среден ланец; боја: титан диоксид); холекалциферол (витамин Д3); средство против слепување: магнезиум стеарат.

Нето количина: 18 g ℮

Пакување: 60 обложени таблети