Детрикал | Натусана

Додатоци во исхрана

Таблети

Детрикал

310ден

Препорачаните дози за жени и мажи се 800-2000 IU/ден, во зависност од телесната тежина.

Витамин Д3 треба да се користи:

  • во есенските и зимските месеци помеѓу септември и април
  • во текот на целата година, ако во текот на летото нема соодветно изложување на сонце
  • во текот на целата година, за постари лица (над 65 години ), бидејќи ефикасноста на синтезата на витамин Д во кожата е намалена кај постари лица

 

Најдобри природни извори на витамин Д се рибино масло и риба. За жал, овие производи ги трошиме во премногу мали количини, а во исхраната на малите деца сè уште недоволно се користат. Кај млечните производи, количината на витамин Д е премала за да се задоволат потребите на организмот.

Детрикал 1000 е производ со витамин Д3, од природно потекло, со одлична апсорпција. Една обложена таблета Детрикал 1000 содржи 1000 I.U. (25 μg) витамин Д (холекалциферол).

 

-+

Product Info Tabs

Опис

Ве молиме да се придржувате до препорачаните дневни дози. Диететска храна за посебни медицински намени не смее да се користи како замена за разноврсна исхрана.

Витаминот Д придонесува:

  • за одржување на здрави коски
  • за одржување на нормална мускулна функција
  • за нормална функција на имуниот систем

Намена

”За диететско регулирање кај лица со остеопенија, остеопороза, автоимуни, кардиоваскуларни, малигни болести и други состојби и болести кај кои е неопходен надомест на витамин Д.”

Витаминот Д го намалува ризикот од настанување на скршеници, ја подобрува нервномускулната функција и го намалува ризикот од паѓање. Паѓањата се ризик фактор за фрактури на коските кај мажи и жени постари од 60 години.

Диететска храна за посебни медицински намени не смее да се користи како замена за разноврсна исхрана.

 

Активни состојки

1 таблета (0,32 g)

100 g

Витамин Д (холекалциферол)

25  μg

7,8 mg

Останати состојки: средство за зголемување на волумен: изомалат, микрокристална целулоза; згуснувачи: хидроксипропилцелулоза, средство против стврднување: талк, магнезиум-стеарат; триглицериди со среден ланец; боја: титан диоксид. 

Нето количина: 19,2 g ℮

Пакување: 60 обложени таблети (блистер 2 x 30)/кутија