Ибутоп, крем 50g | Натусана

Иновативната нанокомпозитна формула со многу брза и длабински продорна моќ. 

Крем

Ибутоп, крем 50g

225ден

ИБУТОП КРЕМ е особено нежен за кожата и е наменет за пациенти со ревматски болки и болки во зглобовите кои имаат потреба од долготрајна симптоматска терапија. Брзо се апсорбира во болното ткиво, го намалува воспалението и отокот и ја подобрува мобилноста многу брзо.

Во случај на интензивни хематоми и исчашувања, на почетокот на третманот може да биде од корист употребата на оклузивен дресинг (соодветна преврска).

Пенетрацијата на активната супстанција низ кожата може да биде интензивирана со помош на јонофореза (специјална форма на електро-терапија).

Рандомизирана двојно вкрстена плацебо контролирана клиничка студија на 100 испитаници на просечна возраст од 63 години со болки во колената, покажала дека чувството на болка се подобрува веќе по половина час од апликацијата, за да веќе на вториот час болката ја нема дури и на притисок, проследена со значително подобрена подвижност во колената. Веќе на 8-дневната контрола болката е во комплетна ремисија и колената се со комплетна подвижност во рамки на возрасната група.

-+

Product Info Tabs

Опис

“Пред употреба внимателно да се прочита упатството! За индикациите, ризикот од употребата и

несаканите дејства на лекот консултирајте се со Вашиот лекар или фармацевт”

ШТО ПРЕТСТАВУВА ИБУТОП КРЕМ И ЗА ШТО СЕ УПОТРЕБУВА?

Ибутоп крем е лек за дермална употреба, за нанесување на кожа и постигнување локален ефект. Лесно се нанесува, брзо се впива во кожата и има пријатен мирис.

1 g Ибутоп крем содржи 50 mg ибупрофен (5%) во масло/вода емулзија.

Помошни супстанции: метил-4-хидрокси бензоат-натриум; триглицериди, среден ланец; глицерол моностеара; макроголстеарат 1500; макроголстеарат 5000; пропилен гликол; ксантан гум; масло од лаванда; нероли масло (масло од цветот на горчлив портокал); вода, прочистена.

Ексципиенти со познато дејство

Ибутоп крем содржи метил-4-хидрокси бензоат-натриум и пропилен гликол.

Картонска кутија содржи алуминиумска туба, заштитна со дијафрагма на отворот , упатство за пациенти. Тубата содржи мазен, бело до крем обоен, мек крем.

Активната супстанција ибупрофен е не-стероиден антиинфламаторен лек. Го намалува воспалението и делува аналгетски – ослободува од болка предизвикана од воспаление, отоци и температура. Брзо се апсорбира во болното ткиво, го намалува воспалението и отокот и ја подобрува мобилноста многу брзо.

Ибутоп крем се употребува за локален третман на ревматска болка на коскеното и мускулното (мекото) ткиво, како и при третман на не-ревматска болка:

-мускулен ревматизам (ревматски третман на меките ткива),

-болни дегеративни состојби (артроза),

-ревматски воспалителни состојби на зглобовите и ‘рбетот (ревматски третман на коскеното ткиво),

-отоци или вопспаленија на мекото ткиво околу зглобовите (бурса, воспаление на тетиви, на обвивката на тетивите, лигаментите и на зглобните капсули),

-вкочанетост на рамената, мијалгија, лумбаго,

-спортски и други случајни поврди на екстремитетите како што се акутни нагмечувања (хематоми), исчашување, истегнување и оптоварување.

Начин на издавање

Лекот се издава во аптека без рецепт.

За повеќе информации, предупредувања и несакани дејства Ве молиме прочитајте го целото упатство.