Д-р Тајс Венен гел

Д-р Тајс Венен гел

За чекор без болка и тежина

Топлото време, долгото стоење, тесните обувки, се честа причина за појава на отоци. Одењето Ви е отежнато, чувствувате болки, а мрежата од испукани капилари го нарушува убавиот изглед на Вашите нозе.

Д-р Тајс Венен гел ги зајакнува вените и го намалува отокот во нозете. Тежината и болката исчезнуваат, а чекорот станува лесен!

Навремено спречете ја појавата на проширени вени!

–       Избегнувајте солариум, сауни и топли бањи. Топлината предизвикува ширење на крвните садови, со што се намалува протокот на движењето на крвта. Туширањето на нозете со студена вода помага да се регулира правилната циркулација
–       Колку можете почесто поставувајте ги нозете во подигната позиција, за да го олесните враќањето на крвта во правец на срцето
–       Доколку морате долго да стоите или седите, повремено правете вежби за вени, на пример кружни движења со стапалата, неколку чекори, или пак повеќепати подигнете се на врвовите на прстите
–       Пијте доволно течности, пред сѐ минерална вода, природни сокови и чај
–       Прекумерната тежина ги оптоварува Вашите нозе, затоа практикувајте  умерена исхрана

ШТО ПРЕТСТАВУВА Д-Р ТАЈС ВЕНЕН ГЕЛ И ЗА ШТО СЕ УПОТРЕБУВА?

Д-р Тајс Венен гел е полутранспарентен хидрогел за надворешна употреба на кожа (дермална употреба) со жолто портокалова боја и карактеристичен пријатен мирис.

Активни супстанции во 100 g гел:
екстракт од семки на див костен (Extractum Hippocastani e. fruct. Fluid)….3 g,
екстракт од цвет на невен (Extractum Calendulae florum 13-17:1)….0,4 g,
помошни супстанции: прочистена вода, етанол 96% (V/V), полиакриламид, C13-14 изопарафин, лаурет-7, PEG-20 метил гликоза секвистеарат, парфем, хекси цинамал, бензил салицилат, гераниол, хидроксиизохексил 3-циклохексан карбоксалдехид, линалол, цитронелол, бензил бензоат.

Оригиналната картонска кутија содржи туба Coex HDPE/LDPE затворена со бел ПП затворач на навртување и упатство за пациентот (1 туба x 100 ml/кутија).
Д-р Тајс Венен гел поседува повеќекратно дејство:
– локално дејство, антиинфламаторно, едема протективно,
– го промовира формирањето на грануларното ткиво.
Екстрактот од семките на дивиот костен содржи смеса на сапонински изомери, меѓу кои најмногу е застапен есцин, кoj делува на тонусот на вените, ја намалува пропустливоста на вените (го зајакнува ѕидот на вените) и го намалува отокот и чувството на тежина во нозете. Делува анестетички, намалувајќи ја болката во нозете (жарење и пецкање), а во исто време делува и вазопротективно (ги заштититува вените од посериозни заболувања). Главни компоненти во екстрктот од цветот на невен се флавоноидите и β-каротеноидите (провитамин А) кои силно ја помагаат регенерацијата на ткивата и делуваат локално противвоспалението.

Д-р Тајс Венен гелот е традиционален хербален лек и врз основа на досегашните искуства се употребува:
– за третман на акутни и хронични нарушувања на периферниот крвоток, како последица од венски застој и инфламаторни и варикозни болести на вените,
– кај тешки и отечени нозе поради долго стоење и бременост,
– за намалување на отоци и за брза ресорпција на хематомите што се појавиле како последица на удар или по примање на инфузии и инјекциии,
– за подобрување на чувството на тешки нозе, со конгестивни симптоми на нозете (проширени вени, воспалени вени, отоци, воспаленија).

КАКО ДА ГО УПОТРЕБУВАТЕ Д-Р ТАЈС ВЕНЕН ГЕЛ?

Начин на употреба
Дермална употреба.
Препрачана доза
Во колку не е поинаку препишано Д-р Тајс Венен гел се нанесува неколку пати на ден во тенок слој на засегнатите или болни делови и нежно се втрива во кожата. Пожелно е по нанесувањето нозете да се одморат, положени на повисоко.
Времетраењето на употребата зависи од индивидуалните потреби.

“Пред употреба внимателно да се прочита упатството! За индикациите, ризикот од употребата и несаканите дејства на лекот консултирајте се со Вашиот лекар или фармацевт.”