НЕВЕН – За идеална нега и заштита на кожата

Neven

NEVEN POMAZ Невенова маст

Помага за зараснување на рани, убоди од инсекти, изгореници, алергии

Невенот, Calendula officinalis L. (Asteraceae), од дамнина е познат како скапоцено лековито средство. Тој цвета од мај до доцна есен во медитеранските предели, каде со своите големи златно-жолти или портокалови цветови и прекрасниот мирис ги разубавува дворовите.

Лековитите својства на невенот биле познати уште во антиката и во средниот век, кога тој се користел за лечење рани, повреди и сите видови на кожни заболувања.

Најпозната е кремата од невен, која старите ја користеле за лечење на рани и изгореници. Нашите баби правеле и чај од невен, кој го користеле за опуштање на грчевите во стомакот, како и против кашлица, астма и несоница.

Од каде доаѓа лековитоста на невенот? Невенот е богат со флавоноиди, каротиноиди, сапонин, полисахариди и етерични масла. Тој содржи калиум, провитамин А, ликопен и органски киселини.

NEVEN SPECIJALNA KREMA Невенова Специјална Крема

И ден денес кремата и маста од невен и другите производи кои се прават од него имаат противвоспалително, регенеративно и епителизирачко дејство, па се користат за лечење на рани и изгореници, алергиски реакции на кожата, за лечење на проширени вени и разни заболувања на вените, против акни и чиреви на кожата, разни воспаленија, убоди од инсекти, исипувања, отоци и повреди. Невенот покрај тоа што има антиинфламаторно, има и антигабично дејство, што го прави поволен и за третирање на габичните инфекции на кожата.

Природните производи од невен на Dr. Theiss со клинички и дерматолошки испитан квалитет ги ублажуваат, третираат, и најчесто целосно ги санираат овие проблеми, без потреба од лекарска интервенција. Специјалната крема и маста од невен на Dr. Theiss се направени од висококвалитетна сорта на невен – Calendula Officinalis Rinathei, создадена од страна на Dr.Peter  Theiss по долгогодишни истражувања. Оваа специјална сорта на невен гарантира максимално количество на лековити супстанци.