ЖАЛФИЈА (Salvia officinalis L., Lamiaceae)

ЖАЛФИЈА (Salvia officinalis L., Lamiaceae)

Постојат различни видови жалфија, но во лековити вели се користат само Salvia officinalis и Salvia triloba. Се работи за многу старо лековито растение, кое се одгледувало и се употребувало поради своето терапевтско дејство уште во средниот век.

Благодарение на етеричното масло кое го содржи, жалфијата делува како противвоспалително, антибактериско и антисептичко средство. Врстата Salvia officinalis е многу ефикасен природен лек против засипнатост и воспаленија и болки во грлото, усната празнина и крајниците. Жалфијата помага и за отстранување на непријатниот здив, а ја подобрува и работата на органите за варење.

Dr. Theiss Angi Sept пастилите дејствуваат моментално и ефикасно кај тегобите на „воспалено грло“ и „затнат нос“. Благодарение на моќните активни состојки (етерично масло од питомо нане, ментол, анетол и 2,4 дихлорбензилалкохол) имаат антисептично, антимикробно, противвоспалително и дезинфициентно дејство.