ЕУКАЛИПТУС (Eucalyptus globulus, Myrtaceae)

ЕУКАЛИПТУС (Eucalyptus globulus, Myrtaceae)

Еукалиптусот потекнува од јужна Австралија и Тасманија, а неговото дрво расте многу брзо и достигнува висина и до 80 метри. Етеричното масло од еукалиптус со карактеристичен свеж вкус и силен мирис содржи еукалиптол, лековита состојка со антисептичко, секретолитичко и секретомоторно дејство, што го прави неверојатно ефикасно при лечење на инфекции на дишните патишта.

Dr. Theiss Mucoplant Еукалиптус балсамот С против настинка има докажано брзо и ефикасно дејство при инфекциите на дишните патишта, благодарение на етеричните масла од борови иглички и еукалиптус.  Се употребува за инхалација или локално за втривање на кожата и на градите и грбот во случај на настинка, грип и бронхитис. Не содржи ментол со што е погоден за употреба и кај помали деца.